Nu lyser Strindberg upp!

Nu lyser Strindberg upp!

Carl Eldhs Strindbergsstaty

I slutet på förra veckan 45/2023 riktades belysningen på hela Strindbergs staty i Tegnérlunden och inte bara på knäna och neråt. Nu är hela den ståtliga kroppen samt huvudet belyst på kvällar och nätter. Statyn ser ut som en kroppsbyggare. Men Strindberg var ju inte särskilt ståtlig.

Varför denna arnold Schwarzenegger?

Strindberg har fått kroppen av den grekiske guden Prometeus, guden som gav elden till människorna. Gudarna straffade Prometeus med att låsa hans handleder och hälla paraffin över honom. Det är motivet för statyn. Kopplingen till Prometeus är att Strindberg genom sitt författarskap gav elden till människorna. En särskild poäng är att skulptören hette Carl Eldh.

Eldh presenterade idén till skulpturen för Strindberg hösten 1911, några månader innan Strindberg gick bort. Strindberg gillade idén, sägs det.

Kanske kan statyn inspirera till ett besök till Carl Elds Ateljémuseum (arkitekt: Ragnar Östberg, som ritat Stadshuset) i Bellevue vid Brunnsviken strax norr om Vasastan. På somrarna har de en trevlig fika-servering där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *